Het is Zondag 19 oktober en ik ben in Hilvarenbeek. Hier bevindt zich de enige museumbrouwerij van ons landje. Het wordt gerund door meer dan 100 vrijwilligers, en alleen in het weekend te bezoeken. Ik ben obligatiehouder van De Roos, en vooral erg fan van de locatie. Om het hoekje van Het Vrijthof, dichtbij alle horeca, kan je hier in het weekend (enkel in de middag open) gezellig borrelen. Het zijn geen prijswinnende bieren die hier te verkrijgen zijn, maar hun Tripel van de tap is lekker doordrinkbaar en binnenkort is hun topper weer te verkrijgen, gebrouwen voor de koude wintermaanden, De Kerstroos! Deze is kruidig (anijs), en hartverwarmend.
Vandaag neem ik tot mij de Herfstbock, en mijn tafelgenoot de Tripel. De Herfstbock is zeer doordrinkbaar en gelukkig niet erg zoet, maar is qua smaak ietjes flauw. But who cares als je het in deze prachtzaak mag drinken. De Tripel is kruidig en zacht (caramelmout en koriander), en met 8% goed doordrinkbaar. Hilvarenbeek met zijn Vrijthof is een van de parels van de Nederlandse Kempen. Kom je hiervandaan dan ben je een Bikse. Kom je hier niet vandaag en drink je een Bikse Tripel, dan voel je je tijdelijk een Bikse.
Bikse, het klinkt als hard van buiten en zacht van binnen. Doorzetters met een goed hart, denk ik dan. Na een middag in De Roos, kan je direct om de hoek nog verder aan de drank of lekker eten in de vele, zeer mooie horecazaken. Een schitterend plein, met een waanzinnige kerk, en een lindeboom van ruim 350 jaar oud. Elke keer dat ik er ben, wil ik niet meer weg. In Brabant is het goed toeven voor de toerist. Gelukkig is de Kerstroos binnenkort weer te verkrijgen, en heb ik weer een excuus voor een bezoek.